Menu
Miód wielokwiatowy

Miód wielokwiatowy

Miód ten powstaje z nektaru kwiatów wiosny. Składnikami tego miodu jest nektar drzew i krzewów owocowych dzikich, jak i sadowniczych (śliwy ałycza, agrestu, porzeczki, jagody kamczackiej, borówki, czereśni, jabłoni, gruszy itp), kwiatów łąk (mniszek, pierwiosnek, bluszczyk kurdybanek itp). Posiada  bardzo szeroką gamę smaków i przyjemny zapach z przewagą tych roślin, których jest najwięcej w danej okolicy. Po skrystalizowaniu posiada barwę od jasno- po ciemnożółtą. Z powodu znacznej twardości po skrystalizowaniu często jest poddawany procesowi kremowania.

Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.

Wstecz