Menu
Miód rzepakowy

Miód rzepakowy

Jest pierwszym miodem towarowym naszego regionu, który powstaje z nektaru kwiatów rzepaku. Po bardzo szybkiej krystalizacji czysty miód rzepakowy przybiera barwę białą, podobną do smalcu. Łagodny smak i drobnoziarnista krystalizacja czynią go miodem cenionym zarówno przez osoby dorosłe, jak i dzieci. Po skrystalizowaniu ma konsystencję margaryny, przez co można go dość łatwo rozsmarować,np na pieczywie. 

Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy

 

Wstecz