Menu
Pierzga

Pierzga

Pierzga pszczela to pyłek kwiatowy przyniesiony do ula, zmieszany ze śliną i złożony w komórkach plastra, zalany miodem i woskiem, gdzie w warunkach beztlenowych ulega fermentacji mlekowe. Taka obróbka pierzgi działa na nią konserwująco i sprawia, że staje się łatwiej przyswajalna niż sam pyłek.

Każda grudka pyłku jest zabezpieczona ochronną otoczką, która podczas fermentacji mlekowej jest rozpuszczana, dzięki czemu przyswajalność witamin znacznie wzrasta. Tak przygotowana pierzga może być przechowywany przez długi czas nie psując się, bez utraty cennych właściwości, 

Pierzga, podobnie jak pyłek zawiera wiele dobroczynnych składników, które pozytywnie wpływają na stan zdrowia i samopoczucie, oddziałując na wszystkie układy organizmu, a więc wiele witamin, mikro- i makroelementy, enzymy.

Chroni i wzmacnia wątrobę, wspiera metabolizm, reguluje procesy trawienne. Ma działanie antybiotyczne i przeciwwirusowe, wzmacniające i uspokajające. Reguluje poziom cholesterolu, pomaga w leczeniu chorób oczu oraz niektórych rodzajów cukrzycy.

 

 

 

 

 

 

 

Wstecz